Ganzenbescherming Nederland
acties
video
archief
contact
Schiphol
Persbericht
Dossier
Jachtmisstanden

Dossier
Veluws Wild

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Update "persbericht Ganzenbescherming Nederland"

Ganzenoverlast? Media melden: 500.000 ganzen moeten dood! Ganzenbescherming Nederland: "We moeten trots zijn op Nederland Ganzenland" Lees meer...

De komende jaren zullen in Nederland meer dan een half miljoen ganzen worden gedood om een einde te maken aan overlast die ze veroorzaken. Dat schrijven dagblad Trouw en het AD.

De meeste ganzen worden vergast, weet de krant. Trouw baseert zich op een schriftelijke toelichting van de provincies op het onlangs gesloten 'Ganzenakkoord'. De media hebben het nieuws weer opgepakt en melden helaas niet veel meer. Echter heeft Ganzenbescherming Nederland voor deze wijze van problemen oplossen geen enkel begrip.

Trizin Hof, voorzitter van Stichting Ganzenbescherming Nederland, denkt niet dat dit de oplossing is. "We moeten er trots op zijn dat Nederland een ganzenland is, en op dit moment is er een holocaust geopend voor de ganzen", aldus Hof. Ganzenbescherming Nederland vindt het doden van de dieren een 'verschrikkelijke hel' en vindt dat er naar een andere oplossingen gezocht moet worden. "Natuurorganisaties moeten beter onderzoeken waar nieuwe natuur moet worden aangelegd. Natte natuurgebieden trekken nou eenmaal ganzen aan. Wanneer er in die natuurgebieden geen alternatief voedsel voor de ganzen aanwezig is, zullen de ganzen naar de boeren gaan om daar eten te zoeken." Volgens Hof kunnen de natuurgebieden anders worden ingericht, waarbij er in de voedselbehoefte van de ganzen wordt voorzien. Zo is er ook geen overlast voor de boeren.

Ook denkt de voorzitter dat het niet slim is om voor ganzen aantrekkelijke natuurgebieden rondom luchthaven Schiphol te plaatsen. Daarnaast moet je eisen stellen aan de gewassen die op de akkers rondom Schiphol worden geteeld. Bijvoorbeeld binnen een straal van tien kilometer geen kwetsbare gewassen plaatsen. Dat trekt dan geen ganzen aan en zo zal Schiphol ook geen last hebben van de dieren."

Joke Bijl van Staatsbosbeheer is het niet eens met de voorzitter van Ganzenbescherming Nederland: "We kunnen wel gebieden aanleggen waar voedsel voor de ganzen aanwezig is, maar dan stuit je op andere problemen. Je loopt dan tegen de grens aan van ruimtelijke ordening. We willen namelijk ook nog landbouwgrond en steden. Zo krijg je een hele andere inrichting van Nederland en daar staat de maatschappij niet voor te trappelen." Zo meldt zij op Ger.nl.

 

 


Stichting Ganzenbescherming Nederland is opgericht om een duidelijk geluid te kunnen laten horen tegenover dit kabinet dat het oog voor onze natuur en en al wat daarin leeft lijkt te zijn verloren. Dat er een krachtig tegengeluid moet komen tegen het vergassen van honderd duizenden ganzen is duidelijk. Dat is de reden dat wij als kersverse stichting proberen de spreekbuis te zijn voor de machteloze ganzen.

Stichting Ganzenbescherming Nederland

Het Bestuur

Stichting Ganzenbescherming Nederland

E: info@ganzenzebescherming.nl
S: www.ganzenbescherming.nl